Gebruiksaanwijzingen

Hoe gebruikt u het woordenboek

Ongeacht of u in de hoofdpagina (homepage) bent en op zoek gaat in het proefbestand, of abonnee bent en na inloggen op zoek gaat in het werkelijke woordenboek.

Dit bestand bevat de twee woordenboeken (Nl > Ar en Ar > Nl). Op dit moment bevat dit bestand ongeveer 80.000 ingangen maar het wordt regelmatig ge-update en vergroot.

De resterende woordenboeken zijn nog steeds in technische voorbereiding om ze op een passende wijze gepresenteerd te kunnen worden.

Het zoeken in het woordenboek
Om een woord te zoeken moet u eerst bepalen of het een Nederlands of Arabisch woord is. Dus als u de Arabische betekenis van een Nederlands woord zoekt, dan klikt u op het knopje van de zoeker: Nederlands > Arabisch. Het knopje gaat dan aan en dat betekent dat het Nl > Ar woordenboek geactiveerd is. In het tekstvakje van de zoeker gaat de curser automatisch naar links en u kunt dan van links naar rechts bewegen. U kunt het woord dat u zoekt in de tekstzoeker typen en vervolgens op het knopje (zoek) klikken of gewoon (enter).
Als het woord aanwezig is, dan verschijnt het woord op de rechter helft van de pagina (de witte helft) in “rood” en de vertaling daarvan in “blauw” direct onder het woord.
Als het oorspronkelijke woord meer dan een betekenis heeft dan verschijnen alle betekenissen (volgens het in “dit woordenboek” vermelde systeem). Maar als het woord meer synoniemen heeft, dan verschijnen al die synoniemen in de vorm van een “rode” link. Als u daarop drukt, dan gaat u direkt naar de betekenis van deze synoniemen.

Bent u op zoek naar een woord maar u denkt dat u het verkeerd getypt heeft?
Dan kunt u enkele tekens typen vanaf het eerste teken, vervolgens klikt u op (zoek of enter), dan verschijnen alle woorden die met deze tekens beginnen en u kunt dan uw trefwoord kiezen en verder gaan met zoeken.
Maar als u niet zeker bent van het trefwoord en de schrijfwijze daarvan, dan kunt u genoegen nemen met het typen van het eerste teken, dan verschijnen alle trefwoorden die met dit teken in het woordenboek voorkomen. U kunt dan uw trefwoord selecteren en verder gaan als eerder vermeld.
D.w.z. dat als u het teken “a” typt en dan “enter”, u alle trefwoorden die met “a” beginnen tevoorschijn krijgt. Typt u “aa” of “ab” dan verschijnen alle trefwoorden die met “aa” of “ab” beginnen.
Het is een vereenvoudigde zoekmethode om onze Arabische sprekende gebruikers het zoeken te vergemakkelijken. Als u klaar bent met zoeken en u wilt terug naar de oorspronkelijk lijst , dan hoeft u alleen maar te klikken op de kleine blauwe pijl onder de vertaling of de betekenis van het woord, dan keert u direct terug naar de lijst waarin u aan zoeken was.

Tekeningen, pictogrammen, foto’s, audio en video en extra links:
Als sommige woorden of namen een extra uitleg behoeven, zoals een foto van een vogel, dier of plant, die in de Arabische wereld onbekend zijn of niet voorkomen; of een bouw- of geometrische vorm die niet bekend of begrijpelijk is voor mensen die geen wiskunde gestudeerd hebben, dan verschijnt onder de vertaling een ikoontje dat aanwijst dat er een extra uitleg beschikbaar is. Als u daarop klikt verschijnt de tekening, foto of extra uitleg.
In sommige gevallen kan dat een audio- of videobestand zijn. Bij het aanklikken van het betreffende ikoontje begint het geluid of de video te draaien.
Soms kan het woord in een uitdrukking of spreekwoord voorkomen, dan verschijnt de link van deze uitdrukking en bij het aanklikken daarvan, opent u de pagina van dat spreekwoord.

Hebt u een woord gezocht en u kunt het niet vinden?
Het is altijd mogelijk dat u een woord zoekt en niet vindt, dit is niet het volledige woordenboek der Nederlands taal, maar als extra service voor de gebruikers hebben wij twee mogelijkheden beschikbaar: Als u haast hebt, dan gebruikt u mogelijkheid 1 anders 2.

1- U kunt naar de homepage (> vertaal Service), inloggen en kiezen voor: vertaal een woord. U typt het woord in waar u de vertaling van zoekt, stuurt het op en binnen enkele dagen krijgt u de volledige vertaling daarvan naar uw e-mailadres gestuurd.
Later wordt het woord ook aan het woordenboek toegevoegd.

2- Bij het zoeken naar het woord dat niet bestaat verschijnt de tekst:
Dit woord is niet aanwezig in dit bestand.
Wilt u het toevoegen?
U klikt dan op Ja, het woord wordt opgenomen in een bestand dat binnen enkele weken aan het woordenboek zal worden toegevoegd.
U wordt bedankt.